Cabinet individual

de avocatura si mediere Suceava

Relatii la

0741 527 722

Servicii avocat

Divort

Divortul este metoda prin care o casatorie se poate desface, daca exista motive temeinice astfel incat raporturile dintre soti sa fie grav vatamate si casatoria sa nu mai poata continua.
In Romania, divortul este pronuntat, de regula, de catre o instanta de judecata si in conditiile prevazute de Noul Cod Civil.
Divortul se solutioneaza in medie in 1-6 luni, in functie de circumstantele concrete ale fiecarui caz in parte. Conform prevederilor Noului Cod Civil, sotul care se face responsabil de destramarea relatiilor familiale poate fi obligat la plata unor despagubiri catre celalalt sot. Click aici pentru mai multe detalii
Sotul care initiaza procedura de divort trebuie sa se prezinte personal in instanta. Cu toate acestea, in anumite situatii Cabinetul nostru va poate reprezenta astfel incat prezenta dvs. sa nu fie necesara.
Decizia de a divorta este deosebit de importanta in viata Dvs. De aceea, asigurati-va ca nu ati luat aceasta decizie intr-un moment tensionat sau de nervozitate si ca ati epuizat toate metodele de impacare cu sotul/sotia Dvs.
Daca ati decis in mod ferm ca doriti sa divortati, puteti sa ne contactati pentru demararea procedurilor necesare.

Studiu de caz

Problema:
Doamna H doreste sa divorteze. Domnul H, sotul ei, este de acord, insa nu doreste sa se prezinte in instanta. Cei doi nu au copii si nici bunuri comune.
Solutia noastra:
Cu toate ca divortul este posibil si fara prezenta ambilor soti in instanta, neprezentarea domnului H ar prelungi procedura de divort si ar face necesara audierea de martori. In aceste conditii, Cabinetul nostru a asistat-o in instanta pe doamna H, iar pe domnul H l-a indrumat sa mandateze o persoana de incredere care sa se prezinte in locul lui, preferabil o persoana pe care si doamna H sa o cunoasca. Mandatul s-a realizat si, la primul termen de judecata, divortul s-a finalizat.

Custodia copiilor

Prin custodia copiilor se intelege o solutie (hotarare) judecatoreasca prin instanta stabileste modul in care vor fi exercitate drepturile parintilor cu privire la persoana copilului, drepturi numite generic “autoritatea parinteasca”. Solutia privind custodia copiilor purta in trecut denumirea juridica de incredintare minorilor.In mod curent, unul dintre parinti solicita stabilirea custodiei copiilor in contradictoriu cu celalat parinte, insa legea permite si altor persoane sa formuleze aceasta cerere, cum sunt bunicii copilului sau alte rude. Custodia (modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti) nu poate fi dispusa decat de catre o instanta judecatoreasca, pentru fiecare copil in parte.Custodia minorilor se pune in discutie atunci cand:

parintii se afla in proces de divort, in mod obligatoriu;
copilul este nascut din afara casatoriei si unul dintre parinti formuleaza o cerere in acest sens.
Prima situatie este cea mai des intalnita in practica. Odata cu desfacerea casatoriei, judecatorul este obligat de lege sa decida si asupra custodiei copiilor rezultati din casatorie. In conformitate cu prevederile Noului Cod Civil, de regula ambii parinti urmeaza sa pastreze autoritatea parinteasca (asa numita “custodie comuna”). Daca, insa, este in interesul superior al copilului ca doar unul din parinti sa pastreze autoritatea parinteasca, instanta va decide in acest sens, stabilid custodie exclusiva in favoarea acelui parinte.

A doua situatie se intalneste atunci cand parintii nu au fost casatoriti sau atunci cand acestia erau divortati la momentul conceptiei copilului. In astfel de cazuri, pana la solutionarea unei cereri de stabilire a custodiei, ambii parinti au drepturi egale fata de acestia, chiar daca doar unul dintre ei se ocupa efectiv de cresterea si educarea lor.

In ambele cazuri, daca exista un acord intre parinti si acesta nu lezeaza interesele copilului, instanta de judecata urmeaza sa-l respecte. Daca nu exista un acord intre parinti, judecatorul urmeaza sa stabileasca custodie comuna sau custodie exclusiva in favoarea unuia dintre parinti pe baza probelor existente la dosarul cauzei si luand in considerare doar interesul superior al copilului.
Cererile privind stabilirea custodiei copiilor sunt deseori incarcate emotional si au un grad ridicat de complexitate. Cabinetul nostru are grija sa mentina atentia aspura aspectelor umane, de bun-simt si sa elimine dusmaniile sau antagonismul.
Cabinetul a acumulat multi ani de experienta, lucrand atat cu mame cat si cu tati pentru solutionarea pe cale amiabila a problemelor de custodia copiilor. Sau, la nevoie, luptand in instanta pentru a le oferi clientilor sansele cele mai bune de reusita. Stim ca fiecare caz este diferit si avem capacitatea de face datele concrete ale cazului sa fie auzite in instanta.

De mai multi ani, Dna. Diana-Iulia Olac si-a construit o reputatie solida in cazuri dificile legate de custodia copiilor, aparand tatii care solicitau incredintarea copiilor lor. Sub vechea legislatie, la nivel national doar in jur de 5% din cazuri erau castigate de tata, in timp ce Dna. Olac se bucura de o rata de succes de aprox. 85%. Aceasta experienta deosebita ne ajuta sa concepem strategii persoanlizate pentru fiecare tata in parte pe care il reprezentam, precum si sa avem o perspectiva unica si extrem de utila atunci cand reprezentam o mama.

Dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, Cabinetul nostru are o rata de succes de 100% atat in ceea ce priveste cererile de stabilire a custodiei comune la divort, cat si in ceea ce priveste cererile de modificare a custodiei si de stabilire a custodiei comune formulate pentru parintii care sub legislatia anterioara nu beneficiasera de incredintarea copiilor lor.

Studiu de caz

Problema:
Domnul L doreste sa divorteze. El si sotia sa, doamna L, au 2 copii minori. Cabinetul nostru a fost solicitat de catre domnul L.
Solutia noastra:
Intrucat domnul si doamna L nu au putut ajunge la o intelegere cu privire la incredinatrea minorilor, Cabinetul nostru a conceput o strategie de caz pentru domnul L, astfel incat sansele acestuia de a obtine custodia copiilor sai sa fie cat mai bune. Domnul L a fost receptiv si, in instanta, s-a probat faptul ca interesul superior al copiilor este de a creste alaturi de tatal lor. Cabinetul l-a reprezentat pe domnul L in toate fazele procesuale ale litigiului – fond, apel, recurs – solutia de fiecare data fiind de incredintare a minorilor catre acesta.

Modificarea custodiei

Prin modificarea custodiei se intelege o procedura prin care se doreste modificarea masurii incredintarii minorului catra unul din parinti si inlocuirea acesteia cu sistemul custodiei comune. Mai exact, daca parintelui A i-a fost incredintat copilul in temeiul vechii legislatii, parintele B poate cere intr-un nou proces stabilirea custodiei comune.Modificarea custodiei poate fi solicitata oricand, chiar si imediat dupa ramanerea definitiva a hotararii initiale. Pentru admiterea unei cereri de modificare a custodiei, solicitantul va trebui sa probeze in principal ca s-au modificat conditiile de fapt de la momentul incredintarii, precum si in subsidiar faptul ca este in interesul copilului sa creasca si sa fie educat si de catre el. Este important de retinut ca simpla modificare a legislatiei (trecerea de la sistemul incredintarii la sistemul custodiei comune) nu este in sine motiv de admitere a unei cereri de modificarea custodiei.
Procesele privind modificarea custodiei copiilor se numara printre cele mai complexe tipuri de procese de dreptul familiei. De cele mai multe ori, in paralel cu desfasurarea procedurilor juridice, clientii nostri ne solicita in mod repetat pentru sfaturi cu privire la rezolvarea problemelor de ordin moral si social care decurg, inevitabil, din aceste litigii. Ca atare, litigiile de acest fel sunt tratate cu profesionalism si cu o atentie extraordinara.
Sub imperiul legislatiei anterioare, Cabinetul nostru acumulase deja o vasta experienta in astfel de cazuri, cu toate ca la nivel national dosarele de modificarea custodiei erau rar intalnite. Dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, am reprezentat clienti ai caror copii fusesera in trecut incredintati celuilalt parinte, avand o rata de succes de 100% pentru solicitarile de stabilire a custodiei comune. In paralel, am reusit sa obtinem pentru clientii nostri si modificari ale programului initial de relatii personale care sa valorifice noile drepturi de care beneficiaza acestia.

Studiu de caz

Problema:
Fetita A, in varsta de 3 ani, a fost incredintata odata cu divortul parintilor mamei sale. Procesul s-a finalizat in luna august 2011. In luna noiembrie 2011, am fost contactati de domnul H, tatal fetitei, pentru o consultanta in problema custodiei comune.
Solutia noastra:
Fetita A a fost incredintata mamei sale pentru ca la momentul divortului legea nu includea varianta custodiei comune. In luna noiembrie insa, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, tatal putea beneficia de custodie comuna, ceea ce ar fi insemnat o implcare superioara in viata si existenta copilului sau. Cabinetul nostru l-a reprezentat in instanta pe domnul H si a obtinut inlocuirea masurii incredintarii cu stabilirea custodiei comune, precum si o largire considerabila a programului de relatii personale

Partajul bunurilor comune

Partajul judiciar este procedura prin care bunurile comune dobandite de soti pe parcursul casniciei se impart intre acestia, de regula concomitent sau imediat ulterior divortului.Sotii pot ajunge la o intelegere cu privire la impartirea bunurilor sau, daca acest lucru nu este posibil, instanta de judecata decide asupra modului de solutionare a partajului.Conform Noului Cod Civil, regimul matrimonial al sotilor are o importanta deosebita pentru realizarea partajului intrucat, in functie de acest regim, instanta va constata care dintre bunurile sotilor sunt comune si va decide modalitatile de impartire a acestora.

Partajul judiciar se solicita de catre unul din soti sau de catre amandoi si din punct de vedere practic are anumite particularitati. Cea mai importanta dintre acestea este faptul ca, in cazul in care sotii nu se inteleg, bunurile care urmeaza sa se imparta trebuie expertizate cu privire la valoarea lor de circulatie si, de asemenea, cu privire la posibilitatea de a fi impartite in natura.

Nu este obligatoriu ca partajul bunurilor comune sa aiba loc, sotii putand sa ramana proprietari pe cote-parti pe termen nedefinit. Totusi, in practica, realizarea partajului judiciar in timp cat mai scurt dupa divort este extrem de utila pentru ambii soti.

Un proces tipic de partaj, in care sotii detin, de exemplu, un apartament si cateva bunuri mobile, se poate finaliza cu atribuirea apartamentului si a bunurilor catre unul din soti, cu obligarea acestuia de a-l despagubi de celalalt sot cu o suma de bani egala cu valoarea cotei sale de contributie.

Totusi, multe procese de partaj au un grad mai ridicat de complexaitate, intrucat sotii pot detine mai multe bunuri imobile sau poat avea si credite bancare garantate cu respectivele bunuri. In plus, indiferent de complexitatea cauzei, durata si costurile partajului judiciar pot cu usurinta scapa de sub control.

Serviciile Cabinetului nostru in cazurile de partaj judiciar sunt printre cele mai ample si, in plus fata de serviciile noastre uzuale, includ:

  • consultanta juridica de specialitate in legatura cu regimul matrimonial si bunurile dobandite de soti;
  • analiza structurii taxelor datorate catre stat;
  • analiza costurilor si a beneficiilor pentru cele mai probabile scenarii de solutionare a partajului;
  • monitorizarea continua a costurilor pe parcursul litigiului prin comparatie cu beneficiile rezultatului cel mai probabil;
  • negocierea solutiilor de rezolvare amiabila a partajului.

Studiu de caz

Problema:
La scurt timp dupa finalizarea divortului, domnul E ne-a solicitat sa il asistam in procedurile de impartire a bunurilor dobandite in timpul casatoriei: un apartament in Sectorul 2 Bucuresti, un teren intravilan in comuna Bragadiru jud. Ilfov, si bunurile mobile din apartament. Regimul matrimonial era cel al bunurilor comune.
Solutia noastra:
Cabinetul nostru a demarat procedura partajului judiciar si, in paralel, a organizat o sedinta pentru negocierea realizarii unui acord. Doamna si domnul E nu au putut ajunge la un punct comun, motiv pentru care am continuat procesul de instanta. Pentru a mentine costurile procesului cat mai reduse, l-am sfatuit pe domnul E sa solicite atribuirea apartamentului si constatarea unei cote de contributie de 50%-50%, urmand ca terenul fie sa revina doamnei E, fie sa fie vandut la licitatie in cadrul procesului. Domnul E a acceptat si, in final, instanta a decis atribuirea apartamentului catre domnul E, atribuirea terenului catre doamna E si, pentru egalizarea loturilor, plata de catre doamna E a unei sume de 2500 euro.

Mediere

In prezent, medierea este recunoscuta ca fiind solutia cea mai rapida si mai accesibila din punct de vedere financiar de rezolvare a unei dispute.Medierea este o negociere asistata de un tert profesionist (mediatorul), in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor. Scopul procedurii este de a stinge un conflict existent intre parti printr-o solutie reciproc acceptabila, intr-un termen cat mai scurt si cu cheltuieli minime.La mediere se poate apela indiferent daca exista sau nu un proces pe rolul instantelor. Daca exista un proces pe rol, partile pot apela la mediere indiferent de stadiul procesual (fond, apel sau recurs). De altfel, multe cazuri sunt acum directionate catre mediere chiar de catre judecatori.

Solutia la care se ajunge prin mediere se consemneaza intr-un document numit Acord de Mediere. Instantele de judecata sunt obligate sa tina cont de acest Acord si, in masura in care nu incalca vreo dispozitie legala, sa-l valideze.

Intr-un caz tipic de mediere organizata de reprezentantii nostri, partile se intalnesc cu mediatorul la ora si la locatia stabilita (in principiu, sediul nostru). Medierea se finalizeaza, de regula, in prima sedinta de mediere. Daca sunt necesare sedinte ulterioare de mediere, acestea vor fi programate de mediator cu acordul partilor, de multe ori chiar a doua zi.

Daca se ajunge la o solutie acceptata de toate partile, asa cum se intampla de obicei, mediatorul va redacta Acordul de Mediere, care este, de la semnare, obligatoriu pentru parti. Daca nu se ajunge la un acord, aceste cazuri fiind rare, mediatorul va identifica divergentele ramase intre parti si punctele unde exista un acord in vederea stabilirii unei baze pentru negocieri viitoare.

Cheia reusitei pentru reprezentantii nostri se regaseste in experienta deosebita si nivelul inalt de pregatire profesionala. Cu ajutorul mediatorilor nostri specializati, conflictul este inlocuit cu o negociere constructiva la finalul careia toti participantii au de castigat. De accea, solutionarea unei dispute prin mediere poate aduce satisfactii importante, atat financiare cat si personale.

Studiu de caz

Problema:
Doamna T doreste sa divorteze, dar inainte de a apela la instanta de judecata, doreste sa incerce solutionarea amiabila a tuturor aspectelor procesului.
Solutia noastra:
Reprezentantii nostri i-au prezentat doamnei T procedura medierii si avantajele acesteia si, cu acordul acesteia, au organizat procedura de mediere. Domnului T i-a fost trimisa o invitatie de participare la mediere pe care acesta a acceptat-o. Medierea s-a finalizat cu succes inca de la prima sedinta de mediere, cei doi soti fiind de acord asupra divortului, incredintarii minorilor din casatorie catre mama, stabilirea unui program de vizita pentru tata si pastrarea numelui dobandit prin casatorie de catre doamna T.