Cabinet individual

de avocatura si mediere Suceava

Relatii la

0741 527 722

Medierea poate fi folosita pentru solutionarea oricarui tip de conflict, insa in cazuri de divort avantajele acestei proceduri sunt intr-adevar deosebite.

Orice situatie de divort presupune existenta unui conflict real si puternic intre soti, incarcatura emotionala si un nivel ridicat de stres si ingrijorare. Prin mediere, toate aceste dificultati sunt transformate in argumentele pentru atingerea unui compromis avantajos pentru toate partile implicate. De exemplu, deseori partile care se prezinta la mediere se afla intr-un conflict deschis. In astfel de situatii – aparent fara iesire – mediatorii nostri experimentati vor creea conditii propice pentru dezarmarea eficienta a antagonismului si a tensiunilor, astfel incat negocierea sa fie constructiva.

Desi este de preferat ca partile sa nu fie in relatii de ura sau de profund antagonism, mediatorii nostri pot media cu succes si in astfel de circumstante. Pentru ca medierea sa reuseasca, nu este necesar ca partile sa fie in bune relatii, sa doreasca sa mai colaboreze vreodata sau nici macar sa isi vorbeasca. Singura conditie din acest punct de vedere este ca partile sa poata sa stea in aceeasi incapere una cu cealalta.

Procedura de mediere in caz de divort este initiata, de regula, de catre unul din soti. Reprezentantii nostri trimit celuilalt sot o invitatie la mediere si, daca acesta accepta, medierea poate avea loc propriu-zis. De regula, medierea se finalizeaza in prima sedinta si doar rareori se intampla ca prin mediere sotii sa nu ajunga la un acord. Rata de succes a procedurii este de aprox. 85%.

Prin mediere, sotii pot decide cu privire la toate aspectele divortului, inclusiv custodia copiilor minori, stabilirea unui program de vizita, stabilirea unei pensii de intretinere, numele purtat dupa divort, atribuirea folosintei bunurilor imobile, s.a.m.d.

Studiu de caz

Problema:
Domnul O ne-a solicitat pentru organizarea medierii cu sotia sa, doamna O, de care doreste sa divorteze. Sotii au un copil in varsta de 14 ani pe care domnul O crede ca trebuie sa ramana in custodia mamei, iar el sa beneficieze de un program de vizitare.
Solutia noastra:
Reprezentantii nostri au invitat-o pe doamna O la mediere. Aceasta a acceptat, astfel incat medierea a avut loc. In prima sedinta de mediere, partile s-au inteles cu privire la toate aspectele, mai putin cu intinderea programului de vizita al domnului O. A fost programata o noua sedinta pentru a doua zi. In cadrul acestei sedinte, sotii au cazut de acord si in legatura cu programul de vizita, iar reprezentantii nostri au redactat Acordul de Mediere.