Cabinet individual

de avocatura si mediere Suceava

Relatii la

0741 527 722

Medierea unui caz de partaj urmeaza aceasi reguli ca si pentru medierea unui divort. Sotii pot chiar decide sa solutioneze prin mediere divortul si partaj in acelasi timp.

Particularitatea fundamentala este constituita de costurile extrem de reduse ale medierii prin comparatie cu costurile de judecata obisnuite. In mod normal, taxele judiciare datorate la partaj sunt de 3% din valoarea masei partajabile.

De exemplu, daca trebuie impartite un apartament de 3 camere in valoare de 60.000 Euro, bunuri mobile din apartament (mobila, electrocasnice, etc.) in valoare de 5.000 Euro si un autoturism in valoare de 7.500 Euro, taxa catre stat este in cuantum de

3%*(60.000 + 5.000 + 7.500) = 3%*72.500 = 2175 Euro/9.000 Lei

Prin solutionarea partajului la mediere, taxele catre stat sunt de 0 Lei, intrucat se restituie in totalitate. Din acest motiv, medierea poate fi si de peste 10 ori mai ieftina decat judecata obisnuita.

Studiu de caz

Problema:
Fostii soti N au inregistrat o cerere de partaj pe rolul instantelor, dar pentru ca valoarea bunurilor comune este de aprox. 245.000 euro, taxa datorata a fost calculata la valoarea de 7350 euro. Desi exista un acord provizoriu intre parti cu privire la impartirea bunurilor, exista mai multe puncte de divergenta.
Solutia noastra:
Reprezentantii nostri au organizat procedura de mediere pentru solutionarea amiabila a partajului. Pe parcursul a 4 sedinte de mediere, partile au ajuns la un acord final cu privire la impratirea bunurilor si palta unor despagubiri. La urmatorul termen de judecata, instanta a luat act de Acordul partilor si a dispus restituirea taxei platite.