Cabinet individual

de avocatura si mediere Suceava

Relatii la

0741 527 722

Pe parcursul casniciei, toti copiii nascuti de catre sotie sunt presupusi a fi copiii sotului. Aceasta prezumtie juridica se aplica si daca sotii sunt despartiti in fapt, dar sunt inca casatoriti si chiar si daca exista un proces de divort pe rolul instantelor care inca nu s-a finalizat.

In anumite situatii, insa, aceasta presupunere ar putea fi neconforma cu realitatea, in sensul ca alt barbat decat sotul mamei este adevaratul tata biologic al copiilor.

De regula, cel interesat sa corecteze presupunerea gresita este fie sotul mamei, fie mama sau chiar copilul insasi. Prcedura la care acestia trebuie sa apeleze se numeste tagada paternitate si se solutioneaza in instanta de judecata.

Particularitatea acestei proceduri consta in dificultatea de a dovedi in instanta faptul ca sotul mamei nu este tatal copilului. Desi acest aspect pare destul de usor la prima vedere, in practica cazurilor de tagada paternitate instanta de judecata cere dovezi solide cu privire la stabilirea legaturii biologie intre copil si tatal sau. In plus, in majoritatea cazurilor, una din partile implicate are interes in respingerea actiunii si mentinerea prezumtiei legale, ceea ce face dificila sau chiar imposibila administrarea unor probe stiintifice precise, cum este expertiza ADN.

De exemplu, atunci cand presupusul tata – sotul mamei – solicita sa se constate ca nu el este tatal biologic al copilului sotiei sale, mama poate avea interesul sa se opuna astfel incat copilul sau sa fie juridic legat de sotul sau.

Si in cealalta situatie, in care mama porneste actiunea de tagada paternitate si sustine ca sotul sau nu este tatal biologic al copilului, acesta din urma, din ratiuni de ordin social sau pentru ca s-a atasat emotional de copil, are interes in mentinerea prezumtiei.
Cazurile de tagada paternitate sunt din ce in ce mai des intalnite, iar Cabinetul nostru are o practica extinsa in acest domeniu. In mod special, avem experienta si cunostinte deosebite in legatura cu cazurile dificile in care mama sau tatal presupus se opun stabilirii adevarului.

Studiu de caz

Problema:
Domnul F ne-a contactat in legatura cu urmatoarea problema: el si sotia sa au fost despartiti in fapt o perioada de 8 luni in urma cu 2 ani. Imediat dupa ce s-au impacat, sotia sa l-a anuntat ca este insarcinata. Dupa nasterea copilului, domnul F a inceput sa banuiasca faptul ca nu el este tatal copilului, ci un alt barbat de care a aflat ca ar fi fost in relatie cu sotia sa pe parcursul celor 8 luni cat au fost despartiti.
Solutia noastra:
Cabinetul nostru a inaintat o actiune in tagada paternitate. Pe parcursul litigiului, sotia domnului F s-a opus actiunii, sustinand ca minorul este fiul biologic al clientului nostru. De asemenea, doamna F s-a impotrivit efectuarii expertizei ADN pentru copilul sau, chiar si dupa ce judecatorul a amendat-o in mai multe randuri, astfel incat imposibilitatea ca domnul F sa fi tatal copilului sotiei sale a trebuit probata altfel. In final, Cabinetul nostru a probat in instanta acest lucru, iar cererea a fost admisa.