Astfel, locuinta familiei este acel imobil in care sotii locuiesc impreuna sau in care unul din soti locuieste impreuna cu copiii rezultati din casatorie. Nu are importanta daca imobilul respectiv se afla in proprietatea comuna a sotilor sau in proprietatea exclusiva a unuia dintre acestia.
Oricare din soti poate cere notarea in cartea funciara a faptului ca un imobil reprezinta locuinta familiei. De asemenea, chiar daca este proprietar exclusiv, unul din soti nu poate dispune de bun (sa-l vanda, sa-l doneze, sa-l inchirieze, etc.) fara consimtamantul celuilalt sot. Daca, totusi, sotul proprietar dispune de bun fara consimtamant, actul respectiv poate fi anulat.
Acest nou statut juridic aplicabil locuintei familiei este foarte important. Practic, sunt puternic protejate drepturile sotului care nu este proprietar al locuintei familiale si ale copiilor rezultati din casatorie in dauna celuilalt sot, caruia ii sunt ingradinte drepturile asupra respectivului bun.
Cu toate ca reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate, aceasta reglementare este foarte utila. In practica au existat foarte multe situatii in care, datorita faptului ca detinea exclusiv imobilul in care locuia familia, unul din soti a abuzat de acesta pozitie “de forta” in dauna celuilalt sot si a copiilor.
Cabinetul nostru ii poate consulta pe aceeia care doresc sa realizeze formalitatile de notare in cartea funciara a unor imobile ca fiind locuinte familiale, precum si in ceea ce priveste atacarea acelor acte prin care s-a dispus de bun fara consimtamantul sotului.