Cabinet individual

de avocatura si mediere Suceava

Relatii la

0741 527 722

Procedura de rapire internationala de copii este reglementata printr-o conventie semnata la Haga si se refera la situatiile in care un copil este luat din tara sa de domiciliu si dus in alta tara, fara consimtamantul parintelui sau. Scopul final al procedurii este intoarcerea copilului in tara sa de domiciliu.De exemplu, rapirea internationala de copii se poate aplica atunci cand unul din parinti pleaca cu copilul din tara si se stabileste in strainatate fara consimtamantul celuilalt parinte.

Procedura de rapire internationala de copii nu are implicatiile penale in mod uzual asociate cu actiunea de rapire. In aproape toate cazurile de acest tip, unul din parintii copilului este responsabil cu luarea copilului sau neintoarcerea lui in tara acestuia de domiciliu. In cazuri de rapire internationala de copii este important ca partile sa actioneze cat mai repede posibil.

Sfatul Cabinetului nostru va fi util daca:

  • doriti sa va luati copiii (copilul) pentru a locui in strainatate;
  • copiii (copilul) dvs. a fost dus in afara tari fara consimtamantul dvs. sau acest lucru este pe cale sa se intample;
  • sunteti acuzat de rapirea internationala a unui copil.

De asemenea, Cabinetul nostru isi asista clientii pe parcursul celei mai dificile etape a procedurii, respectiv punerea in executare a hotararii de intoarcere a copilului la domiciliul sau.

Studiu de caz

Problema:
Domnul A, sotia sa si copilul lor in varsta de 3 ani, D, locuiesc in Franta. Doamna A si baiatul D au plecat in Romania pentru o vacanta de doua saptamani cu consimtamantul domnului A. Doamana A a refuzat sa se mai intoraca in Franta si s-a stabilit definitiv in Romania. Domnul A ne-a solicitat ajutorul.
Solutia noastra:
Procedura aplicabila in acest caz este cea de rapire internationala de copii, intrucat, desi domnul A a fost de acord cu iesirea din tara a baiatului sau, neintoarcerea sa in Franta si stabilirea in Romania s-au facut fara acordul sau. Cabinetul nostru l-a asistat pe domnul A in toate fazele procesuale ale procedurii, finalitatea fiind obligarea doamnei A la intoarcerea in Franta a minorului D.