Cabinet individual

de avocatura si mediere Suceava

Relatii la

0741 527 722

Noul Cod Civil contine dispozitii noi referitoare la posibilitatea sotului nevinovat de destramarea casniciei de a solicita si de a obtine despagubiri de la sotul vinovat.

Sunt reglementate doua tipuri de despagubiri:

  1. Despagubirea pentru suferirea unui prejudiciu;
  2. Prestatia compensatorie.

1. In prima situatie, despagubirea se acorda atunci cand sotul nevinovat a suferit un prejudiciu prin desfacerea casatoriei. Nu exista alte conditii pentru acordarea acestui tip de despagubire, iar cererea se solutioneaza odata cu divortul.
Aceste depagubiri pot fi solicitate doar in cazul divortului prin instanta, dar nu sunt permise daca sotii divorteaza prin acord pentru ca in aceasta din urma situatie nu se constata daca doar unul din soti este vinovat de destramarea casniciei.

2. Prestatia compensatorie reprezinta o despagubire distincta de situatia anterioara. Cele doua tipuri de despagubiri pot fi acordate cumulat.

Prestatia compensatorie reprezinta o despagubire pentru compensarea unui dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale sotului care o solicita. Si in acest caz, doar sotul vinovat de destramarea mariajului poate fi obligat la aceasta prestatie. De asemenea, se cere ca mariajul sotilor sa fi durat cel putin 20 de ani.

Prestatia compensatorie se poate acorda sub forma unei sume de bani de platit lunar, unei sume de bani globala (forfetara) ori sub forma unui drept de folosinta pentru anumite bunuri imobile. Atat suma de bani platibila lunar cat si dreptul de folosinta pot fi stabilite pentru intreaga viata a sotului nevinovat sau pentru o perioda determinata de timp.

Obligarea sotului vinovat la prestatie compensatorie se solicita si se solutioneaza odata cu divortul de catre instanta de judecata.
Dreptul de a solicita despagubiri la divort reprezinta o premiera absoluta si binevenita in Romania. Prin reglementarea acestor despagubiri, sunt asigurate atat interesele societatii pentru protejarea institutiei casatoriei, cat si interesele acelor soti care s-au comportat pe parcursul casniciilor esuate cu buna-credinta.
Daca sunteti in situatia de a beneficia de despagubiri, Cabinetul nostru va poate sfatui cu privire la optiunile dvs. si va lucra pentru a obtine cele mai bune rezultate. Indiferent daca necesitati o suma de bani platibila lunar sau o suma forfetara, Cabinetul nostru se va asigura ca prestatia compensatorie este in mod corespunzator calculata.

In cazul in care platiti despagubiri celuilalt sot, Cabinetul nostru se va asigura ca plata datorata este echitabila si corespunde situatiei dvs. materiale. Daca veniturile dvs. se diminueaza in timp, Cabinetul nostru poate solicita reducerea prestatiei compensatorii sau modificarea modalitatilor de plata.