Intrebari frecvente
-
In procesul de divort, Custodia Copiilor sau partaj judiciar, un avocat specializat va poate oferi sfaturi corecte si utile, ajutandu-va sa evitati greseli costisitoare. Atata timp cat litigiile de dreptul familiei includ noi proceduri specifice introduse prin Noul cod Civil ale caror efecte va pot afecta pentru un timp mai indelungat sau chiar definitiv, este de dorit sa aveti un aparator specializat.
-
Cabinetul nostru reprezinta clienti in toate tipurile de litigii de dreptul familiei, de la procese de divort si pana la cazuri de rapire internationala de copii. Peste 80% din cazurile noastre de dreptul familiei sunt de divort cu/fara Custodia Copiilor si cu/fara partaj judiciar. Asadar, in fiecare an, Cabinetul nostru este implicat in numeroase procese de divort, reprezentand in masura aproape egala clienti femei si barbati.
-
Zi de zi ne sunt prezentate probleme noi, pentru care gasim mereu un corespondent in activitatea noastra trecuta. Indiferent de problema cu care va confruntati, expertiza noastra ne va ajuta sa gasim solutia si strategia optima de urmat in realizarea interesului dvs., in conformitate cu normele legale in vigoare.
-
Orice proces de divort este insotit de o serie de decizii dificile, de o comunicare tensionata cu sotul/sotia, de greutati in plan sentimental. Noi ii sfatuim mereu pe clientii nostri sa fie realisti in relatia cu sotul/sotia, sa incerce sa aiba o comunicare civilizata cu acestia si sa nu escaladeze artificial conflictele dintre ei, sa inteleaga traseul si pasii juridici pe care procesul de divort ii implica, precum si, in cazul in care exista copii minori, sa ii fereasca de disputele adultilor, evitand manipularile sentimentale sau influentarea acestora.
-
Estimarea duratei unui proces de divort, Custodia Copiilor/Modificarea Custodiei sau partaj judiciar este, in mare masura, imposibila. Singura estimare care poate fi vreodata oferita unui client este legata de numarul cel mai probabil de termene de judecata (infatisari) necesare pana la finalizarea procesului. Durata in timp efectiva este, asadar, in stransa legatura cu modul in care instanta de judecata stabileste aceste termene. In medie, un proces de divort in fond dureaza intre 1 – 6 luni de la depunerea cererii de divort.
-
In opinia noastra, in cazuri de divort, Custodia Copiilor sau partaj judicar, oferirea unui onorariu standardizat – de tipul divort = X lei, divort cu copii = Y lei – este complet neprofesionista. Onorariile noastre sunt stabilite in functie de situatia juridica si de fapt in care se gasesc clientii nostri, precum si in functie de alte elemente. Pe scurt, stabilirea unui onorariu implica cunoasterea in detaliu a cazului respectiv.
-
Dat fiind faptul ca toti reprezentantii Cabinetului nostru sunt si mediatori autorizati de Consiliul de Mediere, va putem ajuta in mod direct cu organizarea si desfasurarea tuturor etapelor procedurii de mediere. De altfel, ori de cate ori apelarea le mediere este posibila din punct de vedere juridic si avantajoasa din punct de vedere practic, ii incurajam pe toti clientii nostri sa incerce aceasta procedura inainte de a merge in instanta.
-
Clientii nostri ne pot contacta telefonic sau pe e-mail oricand in decursul orelor de program si, uneori, chiar si peste aceste limite. In situatii cu totul exceptionale, care impun sfatul si indrumarea noastra neintarziate, putem fi contactati prin SMS oricand, Cabinetul nostru urmand a va raspunde in cel mai scurt timp posibil.
-
Toate cazurile de divort ajung sa fie decise de un judecator. Rolul avocatului este acela de a se folosi de toate mijloacele legale pentru a va apara si sustine interesele legitime. Asa fiind, tot ceea ce va putem spune in legatura cu un posibilul rezultat este orientativ si bazat exclusiv pe experienta noastra in domeniu. Insa, aceasta opinie nu este si nu poate fi o garantie de rezultat.
-
Toate cazurile de divort ajung sa fie decise de un judecator. Rolul avocatului este acela de a se folosi de toate mijloacele legale pentru a va apara si sustine interesele legitime. Asa fiind, tot ceea ce va putem spune in legatura cu un posibilul rezultat este orientativ si bazat exclusiv pe experienta noastra in domeniu. Insa, aceasta opinie nu este si nu poate fi o garantie de rezultat.
-
Daca sotii divorteaza prin acord, da, este posibil. In oricare alte situatii, reprezentarea ambelor parti reprezinta un conflict de interese si, deci, nu este permisa.
Leave a reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Buna, Sunt o mama divortata cu un copil in varsta de 10 ani in intretinere. Nu avem custodie comuna iar tatal copilului este plecat de 6 ani in S.U.A. Care sunt demersurile pentru a fi obligat la pensie alimentara cu veniturile realizate in S.U.A. Mentionez faptul ca acesta imi trimite lunar suma care a fost stabilita in sentinta de divort din Romania. Fostul sot nu are legaturi cu minorul , timp de 6 ani l-a vazut o singura data iar in afara pensiei alimentare acesta nu se ocupa financiar si material de nevoile minorului. Va multumesc!
RaspundeBuna ziua; va recomandam sa formulati o actiune in instanta in vederea acordarii custodiei exclusive sau a decaderii sotului din drepturile parintesti
RaspundeBuna ziua . Prietenul meu cetățean olandez a cumpărat in Eselnita un teren in luna Martie luna aceasta am avut o vizita a unui domn care susține ca terenul este al dumnealui și s-a prezenta cu niște acte din 2015 dar aceste teren a fost vândut din câte știu eu de vreo 3-4 ori iar cel de la care l-am cumpărat noi are un contract de vânzare cumpărare din anul 2014 cu cadastru și intabulare totul înregistrat corect . Chiar și noua ne-a venit cadastrul deci oficial suntem proprietari ! Doar ca acum 2 zile am primit o notificare precum ca trebuie sa restituim terenul altfel ne va da in judecată !!! Întrebarea este cum este posibil așa ceva și dacă totuși se va ajunge la judecată pot muta dosarul in Olanda ?? Va mulțumesc
Raspundenu exista o astfel de posibilitate
Raspundeprocesul se va desfasura in Romania
RaspundeBuna ziua. Spuneti-mi va rog, cum pot recupera un televizor LED de la cineva, daca factura este pe numele meu si eu l-am platit? Se poate fara a ajunge in justitie?
Raspundeeste necesar sa depuneti o plangere la sectia de politie pentru recuperarea Tv-ului
RaspundeMultumesc. Plangerea este civila sau penala? Si ulterior politia ce urmeaza sa faca? Merge la persoana respectiva sa recupereze TV-ul sau doar trimite o hartie?
RaspundeVa rog frumos sa imi explicati si mie mai concret ce inseamna urmatoarele,va rog mult...În baza art. 396 alin. 1, 4 C. p.p. condamnă pe inculpatul Petcu Claudiu Viorel la pedeapsa de 3 trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de talhărie calificată, prev. de art. 233-234 alin. 1 lit. d Cod penal. În baza art. 66 alin. 1) lit. a), b) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 ani. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1) lit. a), b) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale
Raspundehotararea este definitiva?
RaspundeAm si eu o intrebare daca tatal meu este mort de 13 ani iar tatal,tatalui meu este mort de 7 ani si nici unul DIN fratii tatalui meu ñu are acte eu si fratii mei facem parte la tot CE e PE numele bunicului astept raspunsul dumneavoastra va multumesc
Raspundeva referiti la actele de proprietate?
Raspundeva referiti la actele de proprietate?
RaspundeBuna ziua , doresc sa cumpăr o casa la stadiul de roșu , dar având și 2 camere la stadiul la cheie , unde se locuiește de 3 ani .casa nu e intabulată iar domnul zicea ca are datorii la "leul" și trebuie sa mergem împreuna sa plătim acolo și apoi la notar sa facem contractul . Întrebarea mea este care sunt pașii de urmat legal pentru a intra in posesia casei , ajutându-l sa plătească datoria și sa nu se poate face manevre .iar apoi ce mai pot face sa nu existe problema cu intabularea .curent și apa sunt trase și se folosește de ele , ce ii pot cere eu sa văd ca nu are datorii acolo . Mulțumesc anticipat de ajutor .
RaspundeBuna ziua,acum un an m-am mutat la sotul meu si am ramas gravida tinand cont ca mi-am dorit enorm un copil acum cateva luni am fc cununia vivila pentru a fi in regula fata cu certificatu si sa purtam toti trei acelasi numa, el isi dorea f mult un baiat si acum ca fata are 2 luni tot specifica ca el vroia baiat , cum ca locuim in aceiasi curte cu parinti lui dar in case separate el este mai mereu la ei si mama lui pare a nu ma avea la inima si tot timpu este influentat de ei, de ceva timp el are un alt conportament fata de mine ce mie nu imi place si in plus a inceput cu jignirile se mereu ne certam,eu nu vreau sa imi cresc copilu in certuri si sa creasca mare si sa ne auda ...intrebarea mea e ca daca eu plec la mama pot lua fata cu mine ? Si la un divort custodia cui ai revine mamei sau tatalui ?
Raspundepentru a nu va imputa parasirea domiciliului anterior va trebui depusa cererea de divort. In situatia in care veti arata instantei faptul ca aveti posibilitati de intretinere corespunzatoare a copilului, custodia vi se va acorda dumneavoastra
RaspundePot rezilia un contract de telefonie mobila abia incheiat fara plata unor despagubiri?mersi
RaspundePot rezilia un contract de telefonie mobila abia incheiat fara plata unor despagubiri?mersi
Raspundetrebuie analizat contractul incheiat intre dumneavostra si compania de telefonie
RaspundeBuna ziua! Doresc sa cer Sfatul unui Specialist Eu si Familia mea suntem Hărtuiti zilnic. de o ORGANIZAȚIE/ Grupare ? Comunitate ? care implica Vecini, Organe ale Poliției Locale Tatal meu este chemal la Politie si implicat intr-un Accident rutier pe care nu l-a provocat el, a fost Un vehicul care s-a izbit cu viteza in masina lor. Mama mea este chemata ca Martor sunata de diverse Nr Agenti cu nr ascuns sa dea Declaratii. Pana aici as putea trece la categoria. Accident - Se respecta Legea etc Eu am fost chemata de 3-4 ori in ultimele 3 luni la Poliție, fie ca Martor fie din Stiuatie de Conflict pe care ”Comunitatea” de Vecini bine voitori in care traiesc incearca, ATENTIE ZILNIC. sa ma provoace sa fac ceva VIOLENT Am depus Plangeri . la Asociatia de proprietari. Cred ca aceste Personaje vor sa ne dea/ Ma dea afara din Casa ca sa le ramana lor proprietatea. Am fost Hartuita de la ÎNCEPUT de cand am ajuns sa stau in aceasta zona si in PROPRIA CASA pe care am Acte. pe numele Familiei mele) Ultimele Evenimente m-au facut sa imi dau seama, ca este ceva mai MULT de atat, un fel de HĂRȚUIRE ÎN GRUP si PRESIUNE asupra mea, ca sa plec din propria locuinta. Porneste de la Vecinul de sus, persoana caruia nu ii mai ajung Averile si vrea cred) sa puna Stapanire CU FORȚA SAU NU , și cu Ajutorul Poliției locale. și sa ma dea afara din casă Se Întampla Incidente ca. -BĂTĂI ÎN UȘĂ. CU PUMNII PICIOARELE ...SCANDAL ZILNIC SUNT ”DERANJATI” de Ceva... -ZILNIC CAUTA CONFLICT SCANDAL.. sau Ma provoaca sa fac ceva violent. Am Chemat si Poliția dar mai mult de o ”Sanctiune” si o Mustrare nu i-a facut, si eu trebuie sa stau cu Nebunii în Continuare. Au Încercat și Încearca sa intre cu FORȚA in Apartamentul meu si Poliția locală spune ca ”nu e cine știe ce” ”nu au nici o Dovada” desi i-am si Filmat pe Indivizi. Sunt Urmărita Zilnic pe Stradă, de diverse persoane dubioase, Masini cu geamuri acoperite si chiar si Masini de Politia locala AS VREA SA ÎNTREB ESTE LEGAL ca. ACEASTA ”COMUNITATE” SA PUNA PRESIUNE PE MINE ȘI PE FAMILIA MEA, CA SĂ FIU FORȚATĂ SA PLEC Din propria Locuința ??? ESTE LEGAL CA SĂ SUPORT ZILNIC JIGNIRI AMENINȚĂRI ABUZURI din partea Respectivilor Vecini desi am facut plangere, si POLIȚIA SĂ NU VADA NIMIC ? Măine Poimăine intra peste mine în casa sa ma Bată sa ma omoare. LA CINE AȘ PUTEA SĂ APELEZ , DACĂ ACEST INDIVID ESTE SUSȚINUT DE POLIȚIA LOCALA ?? ÎI POT DA ÎN JUDECATA ?? Practic încearca sa ma dea Afara din Casa si desi am Reportat si am incercat cand apelez la Politie, ba din contra ma trezesc Hartuita si Urmarita si de masinile lor prin oras! ESTE ABUZIV SI ILEGAL acest COMPORTAMENT Va Rog am nevoie de parerea Cuiva care cunoaste Legea mai bine ca mine, CUM AS PUTEA ATACA ACESTI INDIVIZI care ÎNCEARCA SA MA DEA AFARA DIN PROPRIA CASA, prin HĂRȚUIRE ABUZ PSIHOLOGIC ?? Multumesc
RaspundeStimata doamna, situatia relatata de dv este una de o gravitate ridicata si nu poate fi ignorata de autoritatile statului. Puteti depune plangere direct la Parchetul de pe langa Judecatoria din judetul unde locuiti. Apoi depuneti o plangere si la Comandantul Politiei municipiului Iasi daca locuiti in Iasi, altfel, daca locuiti in provincie, depuneti plangerea la Comandantul Politiei judetului Iasi. Descrieti cu lux de amanunte toate aceste fapte. O copie o a planegrii o depuneti la parchet si una la comanantul politiei. Va doresc succes si liniste.
RaspundeSalut vreau sa imi fac un credit pe firma.. toate buna si frumoase pana am ajuns la acte si anumita banca imi cere spun ei " garantie morala " sa vina mama sa semneze cu un imobil. Intrebarea mea este in caz de neplata creditului este afectat apartamentul cu ceva? se considera gaj?
RaspundeTrebuie analizat contractul de credit pentru a va comunica riscurile ulterioare
RaspundeDa, mare atentie: Banca va acorda credit, doar daca aveti un girant. Girant, in cazul dv ar fi mama dv care gireaza cu propriul ei imobil. Astfel ca, in cazul in care dv deveniti insolvent si nu mai puteti achita debitul imprumut la banca, va fi pus in executare imobilul girantului, respectiv apartamentul mamei dv, daca ea va gira cu acesta ptr dv.
RaspundeBuna ziua, in urma cu 28 de ani, cand eram casatorita, am luat apartamentul in care stau si astazi si unde mi-am crescut singura fiica de care fostul sot nu si-a dat deloc interesul si platea pensia alimentara doar daca il dadeam in judecata sau ma duceam la politie. In apartamentul acela a stat maxim 3 luni cumulate si nu a contribuit nici macar cu un ac. Consider ca indiferent daca este sau nu pe contractul casei, omul ala nu are niciun drept. Ideea este ca vreau sa vand apartamentul si nu il gasesc ca sa vina sa semneze la vanzare, nu stiu cum sa dau de el sub nicio forma. Am incercat acum cativa ani sa fac partajul dar n- a binevoit sa vina la intalnire. Nu il intereseaza nimic dar stiu ca are pretentii la bani din apartament, asa a zis cu 4 ani in urma cand l-am vazut ultima data. Nu imi permite nici timpul si nici banii sa stau sa il dau in judecata momentan, am cumparatorul la usa si totusi nu il gasesc pe acest om. Va rog tare mult sa imi spuneti cum se poate proceda in aceasta situatie. Multumesc
RaspundeRezolvarea problemei dumneavostra se poate face doar pe cale instantei de judecata Pana nu aveti partajul imobilului facut, nu il veti putea vinde. Chiar daca cumparatorul se afla la usa, se afla degeaba. Va sfatuiesc sa faceti partajul apartamentului prin instanta. Asa, nu mai are importanta daca se prezinta sau nu la instanta, procesul tot se va judeca.
RaspundeBuna ziua. As dori sa stiu daca exista vreo limita la cate ori pot face cerere pentru a vedea starea unui dosar penal. Mentionez ca cererea o fac in calitate de persoana vatamata. Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc.
RaspundeNu exista o limita legala la cate cereri puteti depune. Puteti vedea starea dosarului de cate ori aveti nevoie.
RaspundeVa rog sa-mi clarificati urmatoarea situatie: Inainte sa ma nasc, mama mea a trecut printr-o alta casatorie si a facut un copil. Apoi a divortat, s-a casatorit cu tatal meu si m-a nascut pe mine. Tatal meu a murit recent din cauza unei boli in stagiu terminal, descoperita prea tarziu si trebuie sa ne gandim la mostenire. In cazul in care suntem amandoi majori, ce drepturi de mostenire are fratele meu mai mic de la sotul actual al mamei mele?
RaspundeBuna ziua si condoleante pentru tatal dumneavoastra. Deoarece fratele dumneavostra provine dintr-o alta casatorie, nu are drepturi de mostenire de la tatal dumneavostra decat in cazul in care l-a infiat, deoarece nu este tatal lui biologic.
RaspundeBuna ziua. Eu si sotul meu in varsta de 40, respectiv 43 ani dorim sa divortal pe cale amiabila. Avem 3 copii minori pe care ne-am decis deja (impreuna si cu ei!) cum sa-i impartim. Vrem sa stim daca judecatoria va lua in calcul si va respecta decizia noastra in privinta impartirii copiilor.
RaspundeDivortul de comun acord se face la notar. Parintii trebuie sa cada de comun acord in privinta domiciliului sau domiciliilor minorilor, numelui de familie de dupa adivort ale celor doi soti(numele de familie a copiilor va fi cel inscris in certificatul de nastere), contributiei financiare pentru cresterea minorilor, a fiecarui parinte, modalitatii de pastrare a contactului dintre minori si parintele de care au fost separati fiecare, exercitarii autoritatii parentale de catre ambii parinti. Pentru minori, se va efectua o ancheta sociala in cazul in care toti raman cu acelasi parinte, sau doua in caz contrar. Aceasta conventie are aceeasi putere ca si o hotarare judecatoreasca.
RaspundeBuna ziua. Am trimis un colet prin intermediul firmei Fan Courier, iar acestia mi-au piedut coletul. Acesta continea obiecte de valoare pe care am dat multi bani. As dori sa stiu ce pot face in aceasta situatie
RaspundeSiguranta coletului este responsabiliatea firmei de curierat. In cazul in care coletul este pierdut sau deteriorat, puteti depune o reclamatie la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
RaspundeBuna ziua, am fost implicat intr-un accident in calitate de victima. Am fost lovit pe trecerae de pietoni, iar soferul a fugit si nu e de gasit. Accidentul s-a petrecut noaptea si nu am reusit sa vad numarul de inmatriculare. Exista vreo metoda de a identifica soferul si a-l trage la raspundere? Am stat multisor in spital. Multumesc.
RaspundeBuna ziua. O cunostina plecata in Italia a lasat un autoturism in grija mea si a sotului meu cu chei cu tot si cu dreptul de o utiliza daca este nevoie. Masina a fost furata din parcarea din fata blocului, iar proprietarul ne acuza pe noi de furt. Ce trebuie sa facem pentru a nu fi buni de plata?
RaspundeTrebuie sa dovediti faptul ca masina v-a fost incredintata voluntar. Asa nu puteti fi considerat vinovat de furt in absenta unor dovezi incriminatorii. O zi buna.
RaspundeBuna ziua. Am imprumutat o suma de bani unei cunostinte in care desi am avut incredere, refuza sa-mi mai dea banii inapoi sau macar sa admita faptul ca a imprumutat de la mine. Ce trebuie sa fac ca sa-mi pot recupera banii?
RaspundeTrebuie sa dovediti faptul ca i-ati imprumutat bani, fie printr-un document intocmit in momentul imprumutului(daca este cazul) sau martori. Daca imprumutul a fost facut intre 4 ochi, e posibil sa nu va puteti recupera banii.
RaspundeBina ziua. Tocmai mi-a venit prin posta un plic prin care sunt avertizat de faptul ca am o datorie la o banca (societate?) de care nu am auzit niciodata. In scrisoare mi se da 30 zile pentru a intra in contact cu ei, altfel ma ameninta ca voi fi executat silit. Cum se poate sa am o datorie de care nu stiu?
RaspundeDaca ati avut o datorie la o banca, este posibil ca banca sa va fi vandut creditul unei societati de recuperare. Daca nu ati fost notificat de acest lucru si puteti dovedi asta, puteti obitine o anulare a actelor de executare silita.
RaspundeBuna ziua. Ma numesc Marian, in varsta de 33 ani. Am fost recent implicat intr-un accident rutier: am lovit o masina care nu a respectat regurile de prioritate. O ruda care era pe scaunul din dreapta a masinii a ajuns in spital si are nevoie de recuperare care costa multi bani. Soferul pe care l-am lovit insista sa-i platesc daunele cauzate masinii, altfel ameninta sa ma dea in judecata. Psihic, sunt la limita si nu stiu ce sa fac in aceasta situatie.
RaspundeDaca soferul mentionat a cauzat accidentul din nerespectarea regurilor de circulatie, ii puteti cere despagubiri materiale in instanta si nu aveti obligatia de a plati daunele acestuia.
RaspundeBuna Eu si sotul meu suntem casatoriti de 5 ani. In urma cu 1 an am aflat ca le umbla cu o amanta de cateva luni. Dupa multe certuri, am decis ca divortul este cea mai buna solutie. Vreau sa stiu daca pot obtine custodia fetitei in conditiile in care el se intereseaza mai mult de amanta decat de propriul copil. Astept un raspuns, multumesc.
RaspundePuteti cere desfacerea casatoriei, insa sotul dvs. nu poate pierde custodia doar din cauza infidelitatii. Infidelitatea nu atesta incapabilitatea sotului de a creste minorul.
RaspundeSpuneti-mi va rog, in cazul unui divort, cine plateste taxa judiciara? Multumesc
RaspundeBuna ziua. Taxa judiciara este platita de reclamant
RaspundeBuna ziua, am fost chemat sa ma prezint la un proces, insa procesul are loc in cealalta parte a tarii. Procesul va lua loc in Iasi, iar eu sunt din Constanta. Ce se poate intampla daca nu ma duc? Procesul este dintr-o infractiune minora.
RaspundeProcesul se poate desfasura chiar si in lipsa paratului sau reclamantului.
RaspundeVa salut Am primit recent o notificare prin care sunt solicitat sa ma prezint la un proces in calitate de martor. As prefera sa nu ma implic in proces deoarece nu am mai avut nici o experienta de genul si nu stiu exact ce si cum trebuie sa fac. Ce mi se poate intampla daca nu ma duc la proces?
RaspundeNeprezentarea nejustificata a martorului la proces poate atrage o amenda judiciara. De asementea, se poate emite un mandat de aducere pe numele dumneavoastra si puteti astfel fi adus cu forta in sala de judecata.
RaspundeBuna ziua Ce pot face daca fosta sotie nu ma lasa sa-mi vizitez fetita de 3 ani? In urma procesului de divort am dreptul de a o vizita la fiecare 2 saptamani, insa cand vin, nici nu-mi deschide usa.
RaspundeNerespectarea hotararii judecatoresti prin care vi se ofera dreptul de a vizita minotul reprezinta o infractiune pe care o puteti semnala organelor de politie. Aceasta se pedepseste cu amenzi sau cu inchisoare timp de 1-3 luni. In urma a 3 refuzuri de a va lasa sa va vizitati minorul, puteti deschide proces penal pentru nerespectarea art. 307 din Codul Penal.
RaspundeBuna ziua Ce pot face daca cineva a depus marturie mincinoasa impotriva mea? Am fost acuzat pe nedrept de furtul unor bani. Reclamantul s-a inteles cu cineva sa depuna marturie ca m-a vazut furand banii si banuiesc ca vor sa imparta banii pe care-i vor scoate de la mine.
RaspundeIn afara cazului in care aceasta este retrasa inaintea tragerii la raspundere a inculpatului, marturia mincinoasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni, la 5 ani. Este nevoie doar sa depuneti probe impotriva acestor marturii. Puteti depune si o plangere la politie pentru fals in declaratii.
RaspundeSalutare. Ce terbuie sa fac pentru a fi trecut in acta ca posesor a unui apartament mostenit. Acesta este a tatalui meu care a murit de multi ani, insa nu s-a facut nici un act de mostenire chit ca inca locuim in el. Astept raspuns
RaspundeProcesul de succesiune se face pe baza certificatului de deces al decedatului. Daca mai exista mostenitori, si nu se ajuge la o intelegere comuna, bunurile vor fi impartite in instanta.
RaspundeSal Sunt casatorit de 3, iar eu si sotia mea avem impreuna o datorie la banca. Lucruruile nu mai sunt ce-au fost intre noi si urmeaza sa divortam. Ce se intampla cu creditul nostru? Cine va trebui sa-l plateasca?
RaspundeDaca imprumutul a fost facut in timpul casatoriei pe numele ambilor soti, atunci, in urma partajului, obligatiile de plata pot reveni ambilor soti. Exista si cazuri in care unul dintre cei doi preia responsabilitatea de a stinge datoria.
RaspundeBuna Am 2 copii pe care ii cresc singura. In 2012 am divortat de sot. Acesta refuza de cateva luni sa mai plateasca pensia de intretinere pentru cei 2 copii. Ce pot face pentru a-l face sa-si indeplineasca silit datoriile fata de copii?
RaspundePuteti face plangere la politie pentru abandon. A treia pensie alimentara consecutiva neplatita din rea-credinta atrage amenda sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
RaspundePuteti, va rog, sa-mi spuneti ce este de facut in cazul in care mi s-a masurat gresit bucata de pamant? Am cumparat o bucata de pamant, iar cei care au venit sa o masoare sa-mi fixeze „granitele” au facut o eroare si mi-au pus cativa metrii in plus. Am construit deja o cladire pe acea bucata de pamant, iar proprietarul de drept al acesteia o vrea inapoi si ma ameninta ca ma da in judecata. Nu vreau sa fiu nevoit sa daram cladirea in care am bagat deja multi bani.
RaspundePuteti sa negociati cu acesta sa-i cedati o alta bucata de pamant.
RaspundeBuna ziua Doresc sa divortez de sotul meu, insa acesta este la puscarie. Trebuie sa astept pana iese sau pot cere desfacerea casatoriei acum? Astept un raspuns
RaspundePuteti inainta acum cererea de divort si sa mentionati in aceasta in ce penitenciar este inchis, iar el va fi adus la proces.
RaspundeSpuneti-mi si mie cum se procedeaza ca cineva sa-mi cedeze mostenirea unei rude care tocmai a murit? Multumesc
RaspundeRenuntarea la drepturile de mostenire se efectueaza la notar.
RaspundeAm cumparat in urma cu cateva luni un autoturism. Acum, fostul proprietar ma suna ca-l vrea inapoi si ca-mi va returna banii. Eu nu pot sa-i inapoiez masina deoarece sunt intr-o situatie in care am nevoie constant de aceasta, dar acesta ma ameninta ca deschide proces. Exista vreo posibilitate prin care ma poate forta sa-i inapoiez autoturismul?
RaspundeDaca aveti contract de vanzare-cumparare, respectivul nu mai este intitulat in niciun fel autotourismului. Nu aveti obligatia de a il inapoia.
RaspundeSpuneti-mi va rog frumos ce pot face din punct de vedere legal pentru a ma apara de cineva care nu ma lasa in pace? Cu fiecare ocazie pe care o prinde (de ex: pe strada) incepe sa tipe la mine, sa ma injure si sa ma faca de ras prin cartier
RaspundeHartuirea se pedepseste cu amenda sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani
RaspundeCe pot face daca mi-am pierdut certificatul de nastere? Am nevoie de o copie pentru un dosar, dar am constatat ca nu este de gasit
RaspundeEliberarea certificatului de nastere se face la cererea titularului insotita de actul de dentitate, la primarie.
RaspundeCe mi se va intampla daca am fost prinsa furand dintr-un supermarket din Germania? Dupa ce m-au prins furand, m-au dus intr-o camera si mi-au verificat lucrurile, dupa care mi s-a explicat ceva in germana din care nu am inteles nimic pt ca nu stiu limba. Sunt speriata si nu stiu ce urmeaza sa mi se intample.
RaspundeTotul depinde de legislatia Germaniei.
RaspundeSpuneti-mi va rog, daca avem un copil nascut in afara casatoriei, cum stabilim numele lui de familie?
RaspundeDe regula in aceste situatii, copilul poarta numele de familie al mamei. Insa, daca tatal recunoaste copilul voluntar sau se obtine recunoasterea in instanta, atunci copilul il poate obtine pe cel al tatalui.
RaspundeCe trebuie sa fac daca o persoana ma tot da in judecata iar si iar chit ca pierde de fiecare data procesul? O face special ca sa ma chinuie mereu si sa ma tarasca prin tribunale. Am datorii imense din auza cheltuielilor de judecata. Lucrurile nu mai pot continua asa
RaspundeTrebuie sa obtineti in instanta o sentina deinitiva si irevocabila. Astfel, aceeasta nu poate fi contestata intr-o alta instanta.
RaspundeExista vreo procedura daca masina mea inmatriculata in Romania mi-a fost furata in Ucraina? In ce tara trebuie sa reclam furtul
RaspundeFurtul autoturismului se reclama la autoritatile tarii in care a luat loc furtul, conform procedurilor mentionate in legea acesteia.
RaspundeCe trebuie sa fac daca mi-a fost vandalizata masina din fata blocului? A venit o gasca de baieti care sunt golanii cartierului si mi-au spart geamurile cu bolovani. Am depus plangere la politie, dar inca nu a fost nimeni tras la raspundere.
RaspundeIi puteti trage la raspundere in instanta pe respectivii sau, daca este vorba de minori, pe parintii lor.
RaspundeCe pot face daca am fost inselat cu un imobil? Am platit avansul la un apartament, dupa care "proprietarul" a fugit cu banii, iar actele pe care ma pus sa le semnez sunt false.
RaspundeTot ce puteti face este sa faceti o plangere penala la Parchet si sa-l trimiteti in judecata pe respectivul
RaspundeSpuneti-mi, va rog, in cat timp voi primi raspuns la o plangere penala pe care am facut-o la parchet?
RaspundeDin punct de vedere legal, nu exista un timp anume in care veti primi un raspuns la plangerea dumneavoastra. Iar datorita nivelului mare de plangeri depuse si a numarului relativ scazut de persoane ce proceseaza aceste plangeri, va putati da si dumneavoastra seama ca este posibil sa fiti nevoit sa asteptati mai mult timp.
RaspundeBuna seara. As dori sa stiu daca pot depune o plangere pentru o neindreptatire ce mi s-a intamplat acum cativa ani. Exista vreun termen limita dupa care fapta nu mai poate fi sanctionata penal?
RaspundeNoul cod de procedura penala prevede faptul ca plangerea prealabila se face pana la 3 luni de la aflarea neindreptatirii
RaspundeBuna ziua. Am fost recent implicat intr-un accident cu masina. Nu a fost nici o victima, si nu au fost alte vehicule implicate in accident, ci am intrat singur cu masina intr-un parapet. Problema este ca in timpul accidentului eram sub influenta alcolului, iar politia mi-a luat permisul si mi-a spus sa astept. Au trecut cateva luni si nu mai stiu nimic de cazul meu. Nici permisul nu l-am primit inapoi, dar nici nu am primit nici o instiintare in legatura cu dosarul meu (cred ca mi sa facut dosar penal)
RaspundeCel mai bine este sa vorbiti cu politistul care va intocmit dosarul penal. Cel mai probabil ca dosarul dumneavostra este in curs de procesare. Poate dura chiar si 2 ani pentru ca un astfel de caz sa ajunga in instanta.
RaspundeBuna ziua. Sunt in pragul unui divort in care este discutata o societate comerciala infiintata in timpul casatoriei. Ce se va intampla cu firma in urma divortului?
RaspundeIn cazul partajului dintre doi soti, pot imparti doar partile sociale si actiunile firmei, insa nu si bunurile companiei
RaspundeAm cumparat casa de la socri vinzare cumparare Cu clauza soacra a murit la citeva luni dupa ce am construit casa au trecut 20 de ani de cind am cumparato Acum eu lucrez si intretin familia am trimis mereu bani prin banca sotul vrea divort da mai intîi sau pus de acord sa desfaca actele si sa Nu fac parte la casa la partaj mia ascuns toate instiintarile care au venit de la tribunal si Lea semnat tot el ce 0drepturi am sa Nu pierd totul va multumesc
RaspundeBuna ziua.As vrea sa ma lamuriti in privinta unui aspect.Am imprumutat o suma de bani unei cunostinte(cu acte doveditoare) pe care acum refuza sa mi.i inapoieze si care m.a amenintat daca merg sa.i fac plangere la politie sau la locul de munca,i.am facut plangere la politie si a fost chemat pt declaratii dar de fiecare data a refuzat sub diferite pretexte.Ce se va intampla in continuare daca refuza sa se prezinte pt declaratii? Ce trebuie facut sau cum trebuie sa procedez? Va multumesc
Raspunde