Moștenitorii ar putea să facă succesiunea gratuit

Succesiunea ar putea fi făcută gratuit. Vezi aici când ar intra în vigoare această măsură pentru moștenitori și care sunt actele necesare pentru dezbaterea moștenirii.

Moștenitorii ar putea să facă succesiunea gratuit la primărie

Un nou proiecte de lege, privind taxa de succesiune, este în procedură parlamentară. Acesta prevede prima ieșire din indiviziune a bunurilor imobile, inclusiv a terenurilor agricole. Dacă propunerea va fi adoptată, succesiunea se va putea realiza la primărie, în mod gratuit.

Noul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, dorește să implementeze această lege, pentru continuarea și finalizarea procedurii de cadastrare și intabulare a tuturor imobilelor din România.

Proiectul se află la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților. Petru a intra în vigoare, este necesar să treacă de votul Parlamentului şi apoi să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

„Continuarea și definitivarea procesului de intabulare a terenurilor agricole, inclusiv prin măsuri de sprijin în vederea finalizării succesiunilor- proiectul de lege se află la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Este un prim pas.
Ideea mi-a venit din teritoriu, fiind deputat de Olt, discutând cu foarte mulți oameni în zona de sud. Și vă dau un exemplu: în Corabia există un singur notar care are 22 de unități administrativ-teritoriale, iar programarea pentru o taxă de succesiune durează. Oamenii au fost programați până în anul 2026-2027.

Dacă vrem să realizăm ceva în agricultură, dacă vrem să facem comasarea terenurilor, haideți să lăsăm unitățile administrativ-teritoriale, secretarii primăriilor să facă acest proiect, acest prim plan de ieșirea din indiviziune a fiecărui moștenitor”, a spus Florin Barbu.
Acte necesare succesiune 2023
Pentru a face succesiunea în 2023, moștenitorii trebuie să meargă la un notar, cu următoarele documente:

Actele de identitate ale moștenitorilor.

Certificat de deces al persoanei pentru care se face succesiunea.
Certificat de naștere și căsătorie pentru soțul supraviețuitor, dacă este nevoie.
Certificat de naștere și de căsătorie, după caz, dar și alte acte de identitate pentru moștenitori.
Acte de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire.
Testamentul, dacă există.
Certificat de atestare fiscală care demonstrează că persoana decedată nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat.
Certificat fiscal automobil, eliberat de Administrația Financiară.
Certificat acționar, carnete CEC, conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit)
Act concesiune pentru locul de veci,
Adeverință cu valoarea locului de veci, eliberată de Administrația Cimitirelor sau de Parohie.

Cine sunt moștenitorii legali 2023

Potrivit dreptului civil, cei care au dreptul la moștenire, în urma decesului unei persoane sunt:

Clasa I – soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora și așa mai departe, fără limitare cu privire la gradul de rudenie),
Clasa a II-a și a III-a – ascendenții (părinții, bunicii și așa mai departe)
Clasa a IV-a – colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului).
În cazul în care rudele de gradul I, respectiv soțul, copiiii, copiii copiiilor, nu doresc să renunțe la moștenire, celelalte rude nu vor avea drepturi. Bunurile moștenite se vor împărți în mod egal, celor care fac parte din aceeași clasă.

 

Avocat Suceava Chiribuca Marcela.

Posteaza comentariu