Cabinet individual

de avocatura si mediere Suceava

Relatii la

0741 527 722

In conformitate cu legislatia romana si cea europeana, copiii au dreptul de a pastra legaturi directe cu toate persoanele cu care au stabilit o relatie de afectiune. Prima dintre aceste persoane este, evident, parintele care nu locuieste cu copiii ca urmare a divortului. Aceste legaturi persoanale pot fi stabilite prin buna intelegere dintre parinti sau, in lipsa acordului, de catre instanta de judecata sub forma unui program de vizita (numit si program de relatii personale).

Pe langa a fi un drept al copilului, relatiile personale reprezinta si un drept al parintelui care nu locuieste cu copiii, intrucat acesta beneficiaza de autoritate parinteasca (in caz de custodie comuna) sau, cel putin, are posibilitatea de a veghea la modul in care cei mici sunt crescuti si educati (in caz de custodie exclusiva).

Insa, nu este nevoie ca situatia minorilor (custodia acestora) sa fie definitiv transata pentru solicitarea unui program de vizita. Acesta poate fi solicitat si atunci cand parintii se afla intr-un proces de divort in derulare sau atunci cand pur si simplu minorul este impiedicat sa aiba relatii persoanale cu unul din parinti.

Este posibil ca si bunicii sau alte rude ale minorilor sa fie interesate in solicitarea unui program de vizita, pentru ca, desi mai rar intalnita in practica, situatia este expres prevazuta de Noul Cod Civil.

Dificultatea principala in promovarea cu succes a unei astfel de cereri rezida in obligativitatea de a proba in instanta capacitatea celui care solicita de a se ingriji de minori in perioada in care doreste sa petreaca timp alaturi de acestia. In plus, pentru ca programul de vizita urmeaza sa-si produca efectele mult timp in viitor, de regula pana la majoratul copiilor, propunerea unui program trebuie facuta in asa fel incat sa anticipeze evolutia copilului, nevoile sale, cat si posibilitatile efective ale solicitantului de a-l respecta.

De accea, programul de vizita trebuie atent formulat si sustinut in instanta. In caz contrar, acesta poate provoca mai mult rau decat bine prin adancirea animozitatilor dintre parinti. Pentru a evita consecinte neplacute, Cabinetul nostru lucreaza activ cu clientii sai, oferindu-le sfaturi si solutii concrete, astfel incat programul de vizita obtinut sa fie eficient in practica pentru multi ani.

Este de subliniat si faptul ca, in paralel cu posibilitatea parintilor care nu au beneficiat sub vechea legislatie de incredintarea copiilor lor de a solicita cu succes stabilirea custodiei comune, acesti parinti pot beneficia si de un program nou de relatii personale, mai extins decat cel initial. Cabinetul nostru a reprezentat clienti in astfel de cauze cu rezultate favorabile de fiecare data.

Studiu de caz

Problema:
Doamna si domnul C au divortat, iar minorul V a fost incredintat mamei. In momentul divortului, parintii colaborau in ceea ce-l priveste pe minor, astfel incat nu s-a solicitat stabilirea unui program de vizita. Ulterior, relatia dintre parinti s-a deteriorat si domnului C i-a fost interzis sa-si mai vada copilul. Domnul C ne-a solicitat ajutorul in aceasta problema.
Solutia noastra:
De la domnul C, Cabinetul nostru a colectat date cu privire la ocupatia acestuia, la programul de munca, la activitatile sale de zi cu zi, etc., precum si cu privire la copil si programul sau zilnic. Analizand toate informatiile, l-am sfatuit pe domnul C cu privire la solicitarea unui program de vizitare care sa respecte atat posibilitatile sale practice de a petrece timp alaturi de copil, cat si programul acestuia din urma. Programul propus de noi a fost solicitat in instanta si, dupa doua termene de judecata, a fost admis integral.