Comisia Europeana a adresat joi, 21 februarie, doua solicitari Romaniei, potrivit unui comunicat al CE:

– Sa se respecte Regulamentul (CE) nr. 1408/71 si Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala la calcularea drepturilor la pensie ale cetatenilor greci care au lucrat in Romania inainte de aderarea acesteia la UE: in prezent, autoritatile romane refuza sa ia in considerare perioadele lucrate de migrantii greci inainte de aderarea Romaniei la UE.

Acest refuz se bazeaza pe un acord bilateral semnat intre Romania si Grecia in 1996. In contextul acordului respectiv, Romania a platit Greciei o suma fixa de 15 milioane USD, iar Grecia este responsabila sa plateasca pensii corespunzand unui numar de maximum 15 ani lucrati. Romania are la dispozitie doua luni pentru a transmite Comisiei masurile luate in vederea punerii integrale in aplicare a regulamentelor. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita Romania in fata Curtii Europene de Justitie.

– sa modifice tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat societatilor straine: in temeiul legislatiei fiscale romane, o societate straina cu mai multe sedii in Romania face obiectul regimului fiscal al intreprinderilor pentru fiecare dintre sedii in mod individual, in pofida faptului ca acestea nu au personalitate juridica separata. Potrivit Comisiei, aceasta restrictie contravine libertatii de stabilire garantate de tratatele UE. Tot doua luni are la dispozitie Romania sa se conformeze.

Posteaza comentariu