Foarte multe persoane indreptatite la acordarea despagubirilor se intreaba: de ce Statul Roman, prin autoritatile sale, nu solutioneaza intr-un termen rezonabil cererile depuse in baza Legii nr. 9/1998 si a Legii nr. 290/2003?

De foarte multe ori se constata ca, aceste persoane gireaza comisiile de specialitate si A.N.R.P.-ul cu maxima incredere, asteptand solutionarea de la sine a acestor dosare, fara a efectua demersuri pe langa autoritatile publice competente si, de multe ori, fara a-si cere in justitie respectarea drepturilor recunoscute de lege.
Trebuie spus ca autoritatile implicate in solutionarea dosarelor depuse in baza Legii nr. 9/1998 si a Legii nr. 290/2003 beneficiaza de termene tot mai mari pentru rezolvarea acestor dosare.

Astfel, potrivit art. 14 alin. (1) si (2) din Legea nr. 164/2014 hotărârile emise de comisiile judeţene/ a municipiului Bucuresti în baza Legii nr. 9/1998 si a Legii nr. 290/2003, înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi pentru care nu s-a emis decizie de validare/invalidare, se validează/invalidează în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi.

Reamintim ca Legea nr. 164/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 910 in data de 15.12.2014 si a intrat in vigoare pe data de 18.12.2014.

Din cuprinsul textului de lege mentionat rezulta ca, A.N.R.P. a avut la dispozitie incepand cu 18 decembrie 2014 un termen de 18 luni in care sa emita de bunavoie deciziile de validare/invalidare pentru hotararile emise de catre Comisiile pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 si a legii 290/2003.

Prin simpla implinire a acestui termenul de 18 luni, A.N.R.P. este la acest moment de drept in intarziere, prin nesolutionarea culpabila a dosarelor in care au fost emise hotararile anterior mentionate.

Automat, simpla implinire a acestui termen in care dosarele nu au fost solutionate atrage pe deplin culpa A.N.R.P. pentru nerespectarea drepturilor dumneavoastra si amanarea extrem de lunga a rezolvarii dosarelor.

In acest sens, potrivit informatiilor furnizate de catre A.N.R.P., la data de 20.03.2015 mai erau de solutionat in baza Legii nr. 9/1998 1892 dosare, înregistrate la A.N.R.P. în perioada 2009 -2013.

Totodata, A.N.R.P. anunta faptul ca la nivelul tuturor comisiilor pentru aplicarea Legii 9/1998 si a Legii nr. 290/2003 mai sunt inregistrate spre analiza circa 8142 de dosare.

In aceste conditii, este lesne de observat ca pe langa dosarele care mai sunt la acest moment in lucru, urmeaza ca A.N.R.P. sa primeasca foarte multe dosare care vor fi solutionate de catre Comisii.

Prin raportare la aceasta statistica, este usor de intuit ca foarte multe persoane, care inca asteapta solutionarea propriilor dosare, vor fi nemultumite de ritmul extrem de lent in care autoritatea statului va rezolva aceasta situatie.

Acest fapt ne determina sa credem ca, in continuare, comisiile judetene/a municipiului Bucuresti si A.N.R.P.-ul vor continua pentru multi ani de acum incolo sa solutioneze in acelasi ritm greoi dosarele inregistrate.

Din practica jurisprudentiala la nivel national si in baza Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, ori de cate ori o persoana se considera vatamata in drepturile sale se poate adresa instantei de contencios administrativ (tribunal) in vederea obligarii A.N.R.P. la respectarea drepturilor pe care aceste persoane le au, cu consecinta obligarii si la solutionarea dosarului in cauza.

In speta, actiunea se adreseaza Tribunalului ca instanta de fond, urmand ca recursul sa fie judecat in fata Curtii de Apel.

In concluzie pe aspectele mentionate, trebuie stiut faptul ca accesul la instanta de judecata asigura respectarea drepturilor dumneavoastra si o solutionare rezonabila a dosarelor depuse in baza legii nr. 9/1998 si a Legii nr. 290/2003.

In speta, actiunea pe care o veti promova are pe deplin temei legal si sanctioneaza comportamentul pe deplin culpabil al autoritatilor competente care altfel ar amana nejustificat de mult momentul rezolvarii dosarelor respective.

Din practica pe care o avem am observat justetea acestor demersuri si suntem convinsi ca accesul la instanta la judecata este un instrument necesar si de multe ori ultim in vederea asigurarii drepturilor clientilor nostri.

Posteaza comentariu