Este important sa cunoasteti ca, in majoritatea contractelor de credit, sunt inserate clauze abuzive. Printre acestea se numara si clauza privind dobanda pe care o aveti de achitat catre banca, deoarece nu include criteriile ce stabilesc modalitatea de calcul a dobanzii de referinta variabila.
Concret, banca nu precizeaza in ce conditii dobanda de referinta variabila fluctueaza, astfel incat debitorul nu poate cunoaste la momentul incheierii contractului mecanismul de formare a dobanzii.

In realitate, dobanda de referinta efectiva reprezinta echivalentul cotatiei Euribor, la care se adauga intre 1,2% -1,5 % puncte procentuale, de unde rezulta o scadere remarcabila a dobanzii curente de la 10% la sub 2%.

De aceea, este necesar sa solicitati bancii sa va comunice cuantumul si modalitatea de calcul a dobanzii creditului dumneavoatra, pentru a sti in ce situatie va aflati cu debitul si, mai ales, cat va trebui sa mai achitati.

In caz de refuz al bancii, este necesar sa apelati un avocat specializat, care sa asigure reprezentarea legala a drepturilor dumneavoatra atat in relatiile cu banca, cat si pentru a va redacta si a inregistra o actiune in constatarea caracterului abuziv al tuturor clauzelor care prezinta acest caracter.

Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins contestatia in anulare formulata de catre avocatii BCR, constatand caracterul abuziv al clauzei privind dobanda de referinta variabila, dearece inca incepand cu al doilea an de derulare a contractului de credit, dobanda se dublase, fata de conditiile prevazute inial in contractul de credit semnat de catre debitori.

Posteaza comentariu